För nybörjare Tekniskt

Mystiska hål i gv-kartan

Mystiska hål eller pucklar i grundvattennivåkartan – finns de?

Jag har för mig att Leif GW (groundwater) Persson brukar säga ”hata slumpen”. Man ska förhålla sig skeptisk till att saker och ting är en slump, osannolika sammanträffanden kanske är för osannolika för att vara ett slumpmässigt sammanträffande.

Får du märkliga ”hål” i din interpolation av grundvattennivåer till en grundvattennivåkarta?Djupa avsänkningar eller höga höjningar som visar sig som en cirkel eller flera bland nivåkurvorna. Finns det en förklaring till det? Finns det verkligen en rimlig förklaring? En avsänkning innebär att vatten lämnar magasinet där, medan en höjning betyder att vatten tillförs magasinet där. Det är oftast inte speciellt rimligt. Innan du börjar leta efter en teori för att förklara detta fysiska fenomen är stalltipset att dubbelkolla inmätningen på röret röröverkant. Oftast är det knas med inmätningen eller grundvattennivåmätningen, och inte en fysik förklaring som orsakat fenomenet.

På denna fiktiva grundvattenkarta (interpolation av grundvattennivåer i flera grundvattenrör ett visst datum) framträder ett märkligt ”hål” i mitten av området och lite konstig form på isolinjerna. Det kan inte förklaras annat än med att vatten lämnar magasinet där. Men kan det verkligen stämma?

Exakt hur man ska koppla ihop felaktiga plushöjder med GW:s ”hata slumpen” får jag inte riktigt ihop just nu, men medskicket är att inte tro på det du ser utan gå till botten med mystiska hål eller toppar i grundvattennivåkartan innan du försöker hitta förklaringar till dem. Misstänk alltid inmätningen eller nedmätningen 😉

Och om du är säker på inmätningen så måste det finnas ett pågående uttag som en förklaring till hålet – det är fysiskt omöjligt annars. Du måste leta i eller justera din konceptuella modell över området. En pumpning som pågår, dränering, inläckage till känd eller okänd undermarksanläggning eller dylikt. Är du säker på inmätningarna och mätvärdena, då ska du nämligen hata slumpen sedan.

3 kommentarer

  1. Elin Hulth säger:

    Mycket tjusigt skrivet, väl formulerat!

    1. säger:

      Tack så mycket! 🙂

  2. Hej Linn, super intressant

    Har arbetat med VR/3D och sedan BIM sedan 1995, och en av de stora samordningsfrågorna har alltid varit Grundvatten… Data, format, positionering grundvattenrör, mätdata t ex real-tid, mätnoggrannhet, statistisk analys och hur vi skall representera grundvatten på bästa sätt både i 2D och 3D alternativt även 4D (över tid). Normalt arbetar ju specialister inom området, precis som du själv, men större nytta i olika projekt och processer är om detta även kan göras tillgängligt för andra discipliner, Miljö, Geoteknik, Mark, Landskap m m Hoppas du har lite idéer här 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *