• Om denna hemsida
  • Om mig
  • Om mitt yrke
  • Om min bakgrund

Om denna hemsida

Grundvattenspecialisten.se drivs av Linn Ödlund Eriksson som arbetar som hydrogeolog och roas av grundvattennörderi. På Grundvattenspecialisten samlas och blandas reflektioner från arbetet med kunskapsförmedling och tips.

En grundvattenblogg.

En vilja att sprida grundvattenkunskap och dela tankar om att arbeta med grundvatten.

En önskan om att inspirera likasinnade att dela med sig av sina erfarenheter.

Jag riktar mig inte till någon speciell med den här hemsidan. Tanken är att vara inkluderande för personer med andra ämnen som huvudfokus och från andra delar av branschen, kanske också de som har samma inriktning som jag men är nyare i branschen. Och så måste det få bli riktigt nördigt emellanåt också.

Om mig

Jag heter Linn och jobbar med grundvatten, oftast grundvatten i form av ett problem men i mina ögon något spännande och nödvändig samhällsfunktion. Eftersom jag ägnar min arbetstid, och viss del av min fritid måste jag erkänna, har jag hunnit lära mig mycket och gör det fortsatt. Jämfört med de som inte jobbar med grundvatten vågar jag kalla mig specialist. Jämfört med erfarna kollegor jag ser upp till är jag inte direkt en specialist 😉

Trots den bakgrunden kan jag ändå tycka att grundvatten är svårt. Jag har kommit fram till att det svåra är att förmedla kunskapen till andra, att identifiera grundvattenfrågor i rätt tid och att lyckas bevara det rätta grundvattenfokuset genom ett projekts alla skeden. Eller samhällsplaneringen för del delen. Att grundvatten som ämne är svårt beror förstås också på att vattnets vägar i undergrunden inte alltid är enkla att förstå – men det är själva tjusningen i ämnet.

Om mitt yrke

Jag jobbar på Sweco som hydrogeolog men är flexibelt inställd till min yrkestitel. Eftersom jag inte är geolog började jag kalla mig hydrogeotekniker (är ju från teknisk högskola och jobbat mycket med geoteknik). Jag inspirerades sedan av en branschkollega till att sälla mig till titeln grundvattenspecialist, eftersom jag tror det är en bra framtida benämning på den brokiga skaran personer som arbetar med grundvattenfrågor i samhället. Hydrogeolog är nämligen lite för snävt. Ja, då har jag väl alltså nu tagit klivet att kalla mig själv specialist.

Att jag jobbar på Sweco, ett av Sveriges och Europas största teknikkonsultföretag, betyder alltså att jag jobbar som teknisk konsult. Kort sammanfattat att jag och mina kollegor tillsammans har kompetens, kunskap och arbetsförmåga som olika samhällsbyggare behöver. De anlitar oss för olika projekt och uppdrag för att vi ska utföra arbete ihop med dem. Ibland behöver vi också förklara eller utbilda för att projekten ska förstå att specialisthjälp behövs. Jag trivs bra med det, att få utföra arbete och tankeverksamhet som behövs. Jag vill gärna vara den som räknar, klurar, skissar, skriver rapporter och diskuterar frågor på gemensamma möten. Samtidigt gillar jag när vi hjälps åt och jobbar bra tillsammans. Jag trivs bra på Sweco och har en hemlig (så säg inget till dem) dröm om att jobba 40+ år på ett och samma ställe.

Jag är också med i styrelsen för grundvattensektionen i Svenska geotekniska föreningen SGF. Det är ett uppdrag som jag är tacksam över och trivs bra med.

Om min bakgrund

Att det blev grundvatten för mig beror på… en hel del slump men i grunden närheten till naturen. Jag visste inte att jag skulle komma att jobba med grundvatten, jag trodde att jag skulle jobba med islandshästar eller energisystem, men upptäckte det längs vägen. Via kärleken till natur och miljö hamnade jag i djupa, leriga schakter omgärdade av stålkonstruktioner. Från grönt till grått. Hur blev det så? Jag tycker stora byggprojekt helt enkelt är fräcka, det är gött att vara med och skapa. Och stor grop betyder ofta stor risk för grundvattenpåverkan. Och stor risk betyder ofta stor komplexitet – och det gillar jag.

Alltså, långsikt och hållbar dricksvattenförsörjning med hjälp av grundvatten är vacker och rent – grundvattenpåverkande schakter och tunnlar är smutsigt och coolt! Du förstår vad jag menar?

Jag själv, strax innan en alldeles för generös vridning på kulventilen. Foto: Anna Syversen