Jobbreflektioner Personligt

Årskrönika 2021

Blåsippor i Ingared.

Årskrönika är att ta i, men en summering av 2021 tänkte jag ge mig på. Till en början vet jag inte alls vad jag ska säga. Året har rullat på, pandemi och corona har det varit, ett par riktigt tuffa händelser som närstående har varit med om har skett. En viktig sak på det personliga planet, förutom att alla mår ganska bra igen, har varit min huvudvärksresa. Med naprapat, migränyoga med mera har jag för första gången börjat få ordning på huvudvärk som jag besvärats av en hel del genom åren. Även det faktum att det varit pandemiår har bidragit positivt till min huvudvärksresa, jag har kunnat skapa huvudvärksmotande rutiner i vardagen. Jag måste lära mig att ta med det nya positiva in i det nya normala sedan. Jag har nog också fortsatta resor att göra på temat balans i vardagen och i arbetet.

Vitsippor i Hemsjö.

Under 2021 har min aktivitet på LinkedIn och mitt infall att göra en hemsida med bloggande varit roliga saker för mig. Där får jag utlopp för kreativitet och idéer, det är lustfyllt och roligt. Jag tycker också att jag får mycket tillbaka, både i kunskap och glada tillrop. Ibland hinns det dock inte alls med, och då får det vara så helt enkelt. Ett annat ställe för utlopp för en slags kreativitet har varit att få vara med och hålla och planera kurser, föreläsningar och utbildningar. Det har varit både internt och åt kunder, en kom faktiskt som en förfrågan via min aktivitet på LinkedIn vilket vad väldigt roligt. Det låter kanske skrytigt, men för mig är det ett ganska viktigt bränsle. Jag tycker helt enkelt att de tär väldigt roligt och är glad för att det har slumpat sig så att jag fått göra en hel del föreläsningar!

Under 2021 har jag också haft lust att byta yrke. Läkare, sjuksköterska och medicinforskare har stått på listan. Men jag orkar nog inte alla åren med utbildning, och jag skulle nog sakna mitt nuvarande ämne och yrke för mycket. Jag får sådana här infall att sadla om och utbilda mig ganska ofta, speciellt när jag börjar känna att jag vill göra mer märkbar nytta, vill vara med och hjälpa till. Men jag får tänka på att det behövs sådana som jag också… Och jag drömmer om att göra nytta där jag är, ännu mer än vad jag gör idag. Inte nytta som i effektivitet utan nytta som i nytta för personerna jag har att göra med och för samhället. Det låter lite konstigt när jag skriver det. Jag får nog fundera mer på det.

Ungdjur på sommarbete längs Byarakan.

Under 2021 har jag inte direkt varit med och startat några större nya projekt på jobbet, utan arbetat vidare med sådan jag redan arbetet med ett tag. Det är givande och skönt att få följa projekten en längre tid. Förr skulle jag blivit otålig av det, stressad över allt annat jag går miste om, men nu tycker jag att det är skönt att vara kvar länge i de projekt jag trivs och följa dem genom olika skeden. Kunskapen som byggs upp blir väldigt djup. Extra givande och utvecklande är det för mig i Västlänken, eftersom det jag gör där är ganska nytt för mig. Det är aktivt byggskede, produktionsuppföljning, bygghandlingar, mycket berg – väldigt roligt. Utmanande också. Ibland under året har det plötsligt känts som att allt jag gör är på eller över gränsen till för svårt för mig. Det kan vara jobbigt i stunden, och i längden är det utmattande och ska undvikas, men korta perioder av att allt känns för svårt är väldigt utvecklande och jag gillar det! I de stunderna går det också att lätta på hjärtat och be om hjälp.

Höströda rönnbär

Även om jag inte själv har startat så många nya, större projekt så har jag varit med som stöd till nyare kollegor som har fått hålla i projekten. Det är roligt och givande att ha den rollen istället för att själv vara uppdragsledare. Det frigör mycket tid från mig, och förhoppningsvis är det utvecklande för kollegorna, samtidigt som vi kan hjälpa kunden och inte behöver tacka nej på grund av tidsbrist. Jag måste komma ihåg att följa upp med mina nyare kollegor hur de tycker att det varit och gått, och vilket slags stöd de behöver från mig. Ett problem jag haft under 2021, liksom även tidigare, är att min kalender är så full till följd av alla projekt jag är involverad i. Det gör att det finns väldigt få luckor för spontana avstämningar från hemmakontoren, speciellt eftersom jag själv måste ta pauser mellan möten när det går (den där huvudvärken som jag inledde med…). Det leder i sin tur till att jag känner mig lite otillräcklig, och kanske även är det för dem jag ska stötta. Det fina är att vår grupp är stor, kunnig och även hjälpsam och snäll, så det bör alltid finnas någon att få stöd av. Jag undrar ändå om jag är involverad i för många projekt.

Höst och pumpa.

Under 2021 har jag uppskattat min uppgift i SGF (svenska geotekniska föreningen) mycket och är också glad för att vara med i en liten del av IEG 2.0 (implementeringskommissionen för europastandarder inom geoteknik). En höjdpunkt var fysiskt möte i Stockholm med SGF Grundvatten: En sådan ljuvlig sysselsättning att navelskåda hydrogeologibranschen tillsammans med kunniga och trevliga kollegor. Jag njöt! Att vara med branschkollegor från andra företag och områden är alltid roligt, det breddar perspektivet mycket. Jag har inte riktigt förstått varför jag tycker att det är så roligt, men att få arbeta med andra, och utbyta erfarenheter, utan att behöva byta jobb tycker jag är toppen.

Sammanfattningsvis har 2021 varit ett år där jag jobbat på ganska stadigt, ibland upplevt lite inre konflikt mellan viktigt på riktigt (liv och hälsa typ) och stressande jobbsituationer, känt att livet är skört men efter det sköra känt att livet också är härligt, haft utvecklande utmaningar på jobbet och trivts med det, lärt mig mycket om min huvudvärk och börjat må mycket bättre, lärt känna många trevliga och kloka kollegor, vågat dela saker på LinkedIn och blogg och jobbet och trivts med det. Det har varit ett bra år nu när jag kan se tillbaka på det.

Jag hoppas att ditt år har varit bra! God jul och gott nytt år!

Fint julljuslod fotat av min kollega Anna Syversen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *