Personligt Tips och recensioner

Grundvattenböcker i bokslukaråldern

Med ett bibliotek och en trädgård sägs man inte sakna något.

Böcker. Fackböcker – massvis med kunskap komprimerad mellan två pärmar. Om jag bara läser kanske jag får en del av kunskapen, det är så lockande! Alltid lite svårt att hinna eller orka med, och oftast tänker jag att det vore bättre för själen och huvudet att i så fall läsa något skönlitterärt.

Jag har haft stor glädje och nytta av att ha läst några grundvattenböcker. Jag gjorde det mycket i en period när jag hade jobbat ett tag men kände mig frustrerad över att jag inte visste och kunde mera. Jag hade inte ro att vänta på att få lära mig inom uppdragen på jobbet, jag ville lära mig fortare och mer djupgående saker. Förutom biblioteket på jobbet fick jag lov att beställa sådana böcker jag gärna ville läsa.

Finns det en grundvattenbibel?

Det frågade jag erfarna kollegor.

Jag frågade äldre kollegor om vilka böcker som är bäst. Finns det en grundvattenbibel? Det frågade jag och fick två olika svar. Jag listar dem nederst i inlägget. Jag läste båda böckerna. Från exjobbet jag skrev (om tätning av jord-bergövergångar) var det också två böcker som jag använt mycket som referens. Eftersom jag använde dem så mycket måste de ju ha haft intressant innehåll, jag fick lov att köpa in dem och läste dem. Listar dem nedan. Hittade en till lockande bok som jag läste av bara farten.

Uppenbarligen var det ett par år som jag läste mest grundvattenböcker när jag väl läste och i princip inget annat. Sedan dess har läshastigheten definitivt gått ner, men jag märker ofta att jag återvänder till pärmarna och bläddrar fram saker som jag har behov av då och då i jobbet. Det visade sig vara så att det inte fanns en grundvattenbibel, utan det var snarare helheten och mångfalden av perspektiv som var det nyttiga. De olika böckerna hade lite olika inriktning, olika struktur, beskrev saker på olika sätt. Allt detta olika, men i grunden lika, gjorde att många tekniska pusselbitar föll på plats. Och det gav en kunskapsgrund.

Läsningen av böckerna har gett mig en kompetensskjuts.

Efter den här bokslukaråldern (kanske bättre kallat ”den andra bokslukaråldern” eftersom jag nu var kring 27 år och ”den första bokslukaråldern” dominerades av hästböcker och Harry Potter…) kände jag faktiskt att det gjort mig en stor nytta. Jag upplevde det som att jag delvis kompenserade min korta erfarenhet i branschen med att ha tagit del av all denna komprimerade kunskap. Jag hade direkt nytta av det i flera uppdrag som jag jobbade med, och har det fortfarande. Erfarenhet är naturligtvis svårslaget, men jag tror faktiskt på allvar att läsandet gav mig en ordentligt kunskapsskjuts.

Så om någon mer där ute är en bokslukartyp, som gillar det sättet att ta till sig kunskap, så vill jag verkligen uppmuntra till att läsa en och annan grundvattenbok. Att läsa har definitivt varit en del av min kompetensutveckling (och ett nöje – annars hade jag inte gjort det).

Grundvattenbiblarna i min andra bokslukarålder:

  • Hydrogeology av Davis och De Wiest. Ett lite annat sätt än det vanliga att uttrycka saker. Ganska lättsam, ganska liten och tunn bok jämfört med vissa andra.
  • Groundwater lowering in construction av Cashman och Preene. Även om jag skrev att det inte finns en grundvattenbibel så är nog detta det närmaste jag kommer. Den andas ”hydrogeoteknik”, d.v.s. sund hantering av både geoteknik och grundvatten där de hör ihop. Här skulle jag faktiskt rekommendera den andra upplagan, även om det finns en tredje. Den andra är mer komprimerad, hands on.
  • Hydrogeology and Groundwater modeling av Kresic. Rekommenderades som bibel av erfaren kollega.
  • Groundwater Hydrology av Todd och Mays. Rekommenderades som bibel av en annan erfaren kollega.
  • Construction Dewatering and Groundwater Control av Powers, Corwin, Schmall och Kaeck. Liknande Cashman och Preenes bok men mer utav ett uppslagsverk och en sammanställning är en egen pedagogisk förklaring.
Litteraturkanon i min hydrogeologiska bildningsresas första omgång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *